Trasee turistice
Sâmbra oilor
- vârful Bradului (1 093 m):
Prin punctul cel mai înalt al pasului Huta trece șoseaua Satu Mare -Sighetul Marmației. În acest punct se află granița Munților Oașului cu Munții Gutâi și a depresiunii Țării Oașului cu Depresiunea Maramureșului. Aici este
organizat anual, în luna mai, festivalul folcloric Sâmbra Oilor. De aici pornește o cărare spre est către vârful Bradului. Timpul necesar dus-întors: 3 ore. Împrejurimile pasului Huta sunt folosite în perioada de iarna ca loc pentru practicarea schiului.
Valea Râului Mare
- Selatruc:
Punct de plecare din localitatea Huta-Certeze, în amonte, pe un drum pietruit ce înainteaza paralel cu valea pârâului. Se observa succesiunea defileelor cu depresiuni mărunte. Pe alocuri sunt stânci abrupte, iar în albia
pârâului cataracte. La capatul drumului se află cabana forestieră Selatruc. Lânga cabană este amenajat un mic lac. De aici se pot efectua drumeții pe vârful Buianului (1 147m), care se afla la vest (timp necesar 1 ora) si pe vârful Rotunzilor (1 241m). La est, zona vârfului Rotunzilor, formează cumpana apelor între afleunții Turului, Tisei, Someșului.
Valea Turului
- Muntele Tâmpa
- Cabana Vraticel:
Punctul de plecare este orașul Negrești-Oaș. De aici se pot organiza drumeții pe culmea Tâmpa - un platou întins, așezat la est de cabană. Culmea Tâmpa este acoperită cu pășuni și presărată cu o mulțime de izvoare, fiind un loc minunat pentru tabere de corturi. Valea Turului - având din Negrești-Oaș pâna la izvor o lungime de 15 km - este o vale pitoreasca presărata cu ziduri, colonade andezitice, cataracte. Depresiunile alternează cu părți înguste. La km 9 se află un loc de popas și o cabană forestieră. De-a lungul văilor se observă inversiune de vegetație - în vale apar specii de rășinoase, sus, pe versanți, făgete. Ursii si cerbii trăiesc în numar mare.
Valea Talnei
- Luna Ses
- Vârful Pietroasa:
Este unul dintre cele mai interesante itinerare turistice din țară. Punctele de plecare spre acest ținut sunt localitățile Negrești-Oaș și Vamă. Drumul pietruit pornește spre est în interiorul munților Gutâi, munți de
origine vulcanică. La început se traverseaza o zonă piemontană ce s-a format între munții Gutâi și depresiunea Oașului, cu dealuri ușor ondulate și văi largi. Casele se rasfiră de-a lungul drumului pâna la Cornetul Vămii, unde se extrag andezite piroxenice, materiale de construcție valoroase.
În continuare, drumul urcă paralel cu pârâul Talna Mare. Acest pârâu are afluenții Brada, Pietroasa. În platoul Luna Ses se pot organiza drumeții, priveliștea fiind fantastică. Drumul urcă în continuare spre Vârful Pietroasa.Există posibilitatea de a urca pe acest dum și cu mașina. Priveliștea pe care o oferă acest vârf este unică. Se observă toată depresiunea Oașului și chiar mai departe până la Carpații Ucrainei.